Néhány dolog, amelyet érdemes tudnia

Bitcoin módon

Bármi ami épp folgalkoztat Hogyan működik a bitcoin?! A digitális pénz számítógépes internet pénzt olyan nem tűnt technológiai szempontból érdekes témának, de olyan gyakran hallottam róla, hogy úgy éreztem érdemes kicsit utána olvasni.

Ekkor kellett rádöbbennem, hogy a kriptovaluták világa korántsem unalmas. Sőt, meglehetősen komplex és valójában zseniális megoldásokat hozott olyan problémákra, ahol még maga a probléma felvetés sem bitcoin módon.

Egy ismerősöm bináris opciós kereskedési videó mondta, hogy a rendszer annyira zseniális, hogy Nakamoto-nak Nobel díj járna érte, de biztosak lehetünk benne, hogy ezt soha nem fogja megkapni. Satoshi Nakamoto ugyanis nem létezik.

bitcoin módon

Valójában senki nem tudja, kicsoda ő, vagy hogy egyáltalán egy emberről van-e szó vagy egy csoportról. Egy dolgot tudhatunk róla, hogy mostanra már szinte biztosan nagyon gazdag. Majd később az is kiderül, miért. Ahhoz, hogy megértsük, hogyan működik a bitcoin, előbb tisztáznunk kell pár alapfogalmat. Az első ilyen az aszimmetrikus titkosítás. Amikor egy dokumentumot hagyományos módon titkosítunk, akkor ugye az történik, hogy megadunk egy jelszót kulcsot.

A jelszó ismeretében valamilyen módszerrel titkosítjuk bitcoin módon dokumentumot. Ezt követően a dokumentumot csak a jelszó ismeretében lehet visszafejteni. Tehát ha pl. Ezt hívják szimmetrikus bitcoin módon, hiszen a kulccsal kódoljuk le a dokumentumot, amit aztán kibontani is a kulccsal tudunk. A modern technológiának és a mögötte lévő matematikának köszönhetően létezik azonban aszimmetrikus kódolás is. Ez esetben nem egy kulcs van, hanem egy kulcspár.

A kulcspár egyik tagja a publikus kulcs, a másik tagja a privát kulcs. Ha egy dokumentumot a publikus kulccsal kódolunk le, azt csak a privát kulccsal lehet visszafejteni.

Ez ugye azért jó, mert a publikus kulcsomat odaadhatom bárkinek, aki innentől kezdve tud nekem titkos üzeneteket küldeni. A szimmetrikus esetben ugye mindig gond, hogy ha elküldenek nekem egy titkos dokumentumot, utána hogyan juttassák el hozzám a hozzá tartozó kulcsot.

Ez a kérdés gyakran zavart okoz, de álljon itt egy gyors magyarázat! Az alapok új felhasználók számára Új felhasználóként a technikai részletek megértése nélkül is belevághatsz a bitcoin használatába. Amint telepítettél egy bitcoin tárcát a számítógépedre vagy mobiltelefonodra, a pénztárca létre fogja hozni az bitcoin módon bitcoin címedet, mialatt Te bármikor létrehozhatsz egy újabbat, amikor csak szükséged van egyre. Megoszthatod a címeit barátaiddal így fizethetnek számodra, vagy éppen fordítva.

Itt bitcoin módon a probléma megszűnik. Bárki tud nekem titkos dokumentumokat küldeni úgy, hogy nem kell a kulcsok küldözgetésével foglalkoznia, és persze nem kell attól sem félni, hogy valaki ezt küldés közben ellopja.

Ha kellően vigyázok a privát kulcsomra, úgy biztos lehetek benne, hogy rajtam kívül senki nem fogja tudni elolvasni a nekem küldött titkos publikus kulccsal titkosított dokumentumokat. A dolog visszafelé is működik, tehát én publikus kulcsommal csakis olyan dokumentumot lehet visszafejteni, amit én kódoltam el a privát kulcsommal. Ha bármilyen más privát kulccsal kódolták azt le, akkor az én publikus kulcsommal kikódolva csak krix-krax lesz belőle.

Majd ez is nagyon jó lesz valamire, de ehhez előbb tisztáznunk kell egy másik alapfogalmat, a hash-t. A hash-t szokták lenyomatnak vagy ellenőrző összegnek is fordítani. Ez egy fix hosszúságú karakter sorozat ami csakis a dokumentumra jellemző. Ha a dokumentumon bármit változtatok a hash is változik.

A hash tehát arra jó, hogy ellenőrizzük vele, hogy valami megváltozott-e vagy sem.

bitcoin módon

A hash-ből és az előbb említett aszimmetrikus titkosításból összerakható egy egész érdekes dolog, a digitális aláírás. A digitális aláírás úgy működik, hogy a dokumentumról készítünk egy hash-t, amit aztán a privát kulcsunkkal bitcoin módon. Ha elküldjük valakinek a dokumentumot és ezt az elkódolt hash-t ez maga a digitális aláírásakkor a fogadó ellenőrizheti, hogy azt valóban mi küldtük-e.

Egyszerűen bitcoin módon a publikus innovatív bináris opciós kereskedés a digitális aláírást és ő is legenerálja a hash-t. Bitcoin módon ez egyezik, akkor mi küldtük a dokumentumot.

Amiatt lehet ebben biztos amit az aszimmetrikus titkosításos rész végén írtunk, nevezetesen, hogy a mi publikus kulcsunkkal csakis olyan dokumentum kódolható ki amit a mi privát kulcsunkkal kódoltak el.

Ha bármilyen más privát kulccsal próbálkozik valaki, akkor azt a mi publikus kulcsunkkal kibontva valami krix-kraxot kapunk, de semmiképp sem a szükséges hash-t. A digitális aláírás tehát biztosítja, hogy az adott dokumentumot valóban mi küldtük, illetve hogy pontosan abban a formában küldtük el, ahogyan a fogadó bitcoin módon megkapta, hisz ha bárki bármit módosít rajta utólag, a hash megváltozik, a digitális aláírás pedig érvénytelen lesz.

Ennyi kriptográfiai titkosítás tudományi? Amikor valaki a pénzre gondol, általában pénzérmék, bankjegyek jutnak az eszébe, pedig ez a kép már rég túlhaladott. Az emberek a pénzüket bankokban tartják és bankkártyával fizetnek a boltban. A pénz ma már valójában nem más, mint egy bejegyzés a bank adatbázisában.

Egy szám, ami csökken, ha veszünk valamit pl. A pénzünket tároló adatbázisnak persze nagyon nagyon nagyon megbízhatónak kell lennie, bitcoin módon ez a tényeken nem változtat. A pénz nem más, mint egy szám egy nyilvántartásban.

bitcoin módon

A BitCoinnál sincs ez másképp. A különbség annyi, hogy míg a bankok a pénzünket egy központosított adatbázisban tartják nyilván ami felett teljes kontrollal rendelkeznek, addig a bitcoin decentralizáltan működik. A decentralizáltság azt jelenti, hogy a bitcoin adatbázisát egyetlen központi szerver helyett a bitconit használók mindegyike tárolja és működteti. Ennek köszönhetően a bitcoint senki bitcoin módon kontrollálja. Az árfolyamát nem lehet mesterségesen manipulálni, a tranzakciókat nem lehet megadóztatni, illetve minden teljesen anonim módon történik.

Ez persze remek táptalajt biztosíthat a feketekereskedelemnek, de azért a bitcoin messze többről szól annál mint hogy biztonságosan bitcoin módon drogot az interneten. A bitcoin a tökéletes szabad, független fizetőeszköz. A decentralizáltságnak tehát vannak előnyei, ugyanakkor elég sok vele a probléma. Egy olyan hálózatról beszélünk ami mindig változik. Gyakran megjelennek benne új csomópontok épp bitcoin módon felcsatlakozott a netrevagy éppen eltűnnek valaki épp kikapcsolta a gépét.

E mellett a csomópontok egyáltalán nem megbízhatóak. Elképzelhető, hogy a rajtuk futó szoftver hibásan működik, vagy éppen egy csomópont rossz szándékkal fel akarja törni a rendszert, hogy így jusson pénzhez. Valójában az egész egy nagy kagyvasz ami folyton változik, senkiről nem tudjuk kicsoda, és senki nem megbízható.

Erre a kuplerájra kell felhúzni egy olyan rendszert ami a bankokéval vetekedő biztonságot ad.

Új tartalmak

Valójában már az is egy kisebb csoda, hogy ez megvalósítható, de ahogy a mellékelt példa mutatja, a modern kriptográfiának és a mögötte lévő komplex matematikának köszönhetően mindez bitcoin módon. Ebben rejlik a bitcoin zsenialitása. Elsőként ejtsünk pár szót a decentralizált adatbázisról. Itt eleve már az is problémás, hogy A pontból B pontba hogy jutnak el az üzenetek.

Hogyan működik a Bitcoin?

A bitcoin módon esetén általában broadcast jellegű kommunikáció van, ami azt jelenti, hogy az üzenetek általában mindenkinek szólnak. Egy ilyen hálózatban az üzenetek általában úgy terjednek, mint a pletyka. Az én gépem szól pár véletlenszerűen kiválasztott csomópontnak, akik továbbítják azt más általuk ismert csomópontoknak, és így tovább. A bitcoin esetén 8 másik csomópontot szólít meg a küldő csomópont.

bitcoin módon

Gyors számolással kideríthető, hogy pár ilyen üzenetváltást követően hamar szétterjed bármilyen információ a hálózatban és nem okoz gondot az, ha egy-egy csomópont kiesik vagy éppen bekerül. A bitconokat tároló adatbázisból minden résztvevő tárol egy példányt amit aztán ezek a broadcast műveletek módosítanak és tartanak szinkronban. Az adatbázisban minden tranzakció szerepel ami a bitcoin keletkezése óta történt.

Ez elsőre soknak tűnhet, de mivel egy tranzakció csak pár bájt, ezért pár Mb-ban elfér a teljes adatbázis. No de ha mindenkinek ott van a gépén a teljes adatbázis amit kedvére bitcoin módon, akkor hogy maradhat az egész rendszer anonim és követhetetlen?

Sikeres feliratkozás!

A bitcoin felépítéséből adódóan a tranzakciók nyíltak ugyan, de anonimak, hiszen a küldő és fogadó fél azonosítóiról nem tudjuk megmondani hogy bitcoin módon tartoznak. E mellett bitcoin módon embernek akár több száz azonosítója is lehet, tehát azt sem lehet megmondani, hogy valaki hány bitcoin-al rendelkezik.

Akár az is elképzelhető, hogy valaki bitcoin milliomos ugyan, de minden egyes bitcoinját külön azonosítón tartja. No de hogy lehet egy ilyen anonimizált rendszerben biztonságosan pénzt küldeni valakinek? Itt jön a képbe az aszimmetrikus titkosítás.

A bitcoin esetén minden azonosító valójában egy aszimmetrikus kulcspár publikus fele amihez ugye tartozik egy privát kulcs is. Erre a privát kulcsra kell nagyon vigyázni, ugyanis ezzel tudjuk azonosítani magunkat egy tranzakciónál, ezzel tudunk pénzt küldeni. Tulajdonképpen minden egyes tranzakciót digitálisan alá kell írnunk, ezzel hitelesítve azt.

Pont olyan ez, mint a bankoknál az átutalási megbízás. Ráírjuk a küldő azonosítóját bank esetén számlaszám, bitcoin esetén az azonosítónk, miről pénzt akarunk küldenia fogadó azonosítóját, majd aláírjuk.

Ilyen megbízást csak mi tudunk adni, hiszen mi rendelkezünk csak a szükséges digitális aláírással privát kulccsal. Ezzel tehát biztosítva van, hogy a bitcoin módon pénzünket csakis bitcoin módon tudjuk költeni kivéve, ha ellopják a privát kulcsunkat, amire ugye vigyáznunk kell, pl.

Amikor pénzt akarunk utalni valakinek, akkor broadcastoljuk szétküldjük a hálózatban a tranzakciónkat, amit ugye rövid időn belül mindenki megkap, Litecoin ára dollárban bekerül az adatbázisba.

Védje meg pénztárcáját

Az adatbázisban tehát nem az egyenleget tartjuk nyilván, hanem a tranzakciók listáját. Ha kíváncsiak bitcoin módon, hogy valakinek mennyi a bitcoin egyenlege, akkor a tranzakció listából összeszedjük azokat a tranzakciókat, ahol hozzá jött be bitcoin, aztán azokat, ahol ő küldött, és kivonjuk egymásból a kettőt.

Nem is hangzik annyira bonyolultnak az egész, igaz? Csakhogy van ezzel egy kis probléma. Megcsinálhatom azt, hogy kinézek 2 mobiltelefont 2 webshopban, ahol fizethetek bitcoin-al. Mondjuk kerüljön a telefon 1 bitcoin-ba BTCés nekem pont ennyi van.

Írok egy tranzakciót az bitcoin módon webshop, és egy másik tranzakciót a másik webshop nevére, aztán szépen szétküldöm mindkettőt.

Ha jól jön ki a lépés, mindketten megkapják azt a tranzakciót ami az ő nevükre szól, elfogadják a fizetséget, és elküldik a telefonokat.

 • Bitcoin és kriptovaluta elemzés, kezdőknek is érthető módon - Cryptofalka
 • Néhány dolog, amelyet érdemes tudnia - Bitcoin
 • Kereskedési központok tőzsde
 • Létrehozva:
 • Miért kockázatos a bitcoin, illetve a kriptodevizák?
 • Hogyan lehet azonnal nagy pénzt keresni
 • Napi kereskedési stratégiák

Aztán később jön a probléma, amikor kiderül, hogy a kapott bitcoinnal nem tudnak fizetni, mert az a hálózat egy része szerint másnál van, és sehogy nem lehet igazságot tenni, hogy melyik tranzakciót fogadjuk el valósnak.

Szakszóval ezt úgy mondják, hogy inkonzisztens lesz az adatbázis. Igazából ennek a problémának a megoldása az, amitől Satoshi Nakamoto bárki is legyen bitcoinja annyira zseniális.

bitcoin módon

Ahhoz, hogy csak egyetlen hiteles adatbázis változat létezhessen egy ilyen decentralizált hálózatban, valakinek egy 3. No de ki legyen ez a 3. Valójában a tranzakció listáról van szó, ami egy elég speciális kialakítással rendelkezik. A lista ugyanis blokkokból áll össze, amik szigorú sorrendben követik egymást. Minden blokkot egy véletlenszerűen választott csomópont hitelesít és minden blokk visszahivatkozik bitcoin módon előző blokkokra tartalmazz az előző blokkok hash-étígy biztosítva, hogy saját magán kívül minden régebbi blokk is hiteles, azokat nem piszkálta meg senki.

A blokkok kb.

Crypto Mining Farm at Apartment - January 2020 Update

Olyasmi ez, mint egy folyamatosan növekedő dokumentum, amit minden növekedés után valaki más ellenőriz és ír alá digitálisan. Ez a sokak általi hitelesítés teszi végül hitelessé a dokumentumot a teljes decentralizált hálózatban.

Leírva sem annyira egyszerű, megvalósítani azonban még nehezebb. Gondoljunk bele, egy olyan hálózatról beszélünk, ahol egyik csomópontról sem tudjuk kicsoda. Elképzelhető, hogy egy csomópont egy valódi számla és bemutató tartozik, de akár csomópontok százait is kontrollálhatja egyetlen ember.

 1. Hogyan lehet bináris jelekkel dolgozni
 2. Mára a technológia túlnőtt az eredeti felhasználási formán.

A véletlenszerű választás sem olyan egyszerű, hiszen szükség lenne hozzá egy központi rendszerre, ami kisorsolja a soron következő felhasználót, ilyen meg ugye nem lehet egy decentralizált rendszerben.

A probléma megoldására Nakamoto kitalált egyfajta lottót.

Miért kockázatos a bitcoin, illetve a kriptodevizák?

Aki nyer a lottón, az írhatja alá a következő tranzakciót. Tranzakciókat hitelesíteni persze nem olyan mókás dolog ráadásul számítási kapacitás igényes ishogy csak ezért lottózzon az ember. Éppen ezért a lottónyertes a tranzakció hitelesítésén túl némi pénzt is nyer. A nyeremény jelenleg 25 bitcoin, ami aktuális árfolyamon számítva kis híján 8 millió forint.

 • Hogyan működik a Bitcoin? - Bitcoin
 • A blokklánc-technológia és a kriptovaluták működésének vizsgálata, – Alapjogokért Központ
 • Gyors és egyszerű pénz az interneten
 • Language: hu Néhány dolog, amelyet érdemes tudnia Amennyiben most kezded felfedezni a Bitcoint, néhány dolgot érdemes tudnod.
 • Mi a Bitcoin? Mik a kriptovaluták? Minden info egy helyen! I Cryptofalka
 • Hogyan lehet megtanulni pénzt keresni
 • Bitcoin – Wikipédia
 • Pénzt keresni a mi időnkben

Ráadásul minden 10 percben van egy sorsolás. Ezért már érdemes ringbe szállni. Persze lottónak van pár speciális szabálya. Egy szelvény kitöltése egy adott feltételeknek megfelelő hash kiszámítását jelenti.

bitcoin módon

Ha megfelel a feltételeknek, szétküldi a hálózatba, ha nem, akkor próbálkozhat újra. Itt rögtön látszik is, hogy minél nagyobb valakinek a számítási kapacitása minél izmosabb a számítógépeannál több szelvényt kitölthet, így annál nagyobb az esélye, hogy nyerni fog.

No de mi van akkor, ha többen is nyernek a lottón? Ez ugye problémát jelent, mivel egy blokkot csak egy csomópont hitelesíthet. Ennek kiküszöbölésére van egy másik mechanizmus.